Tyrninviljelyä Pohjois-Suomessa – Aromtechin luomuviljelypilotti

Koska tyrnin saatavuus Suomesta tai edes pohjoismaista on vähäistä, Aromtech on perustanut yhteistyössä ammattiopisto Lappian kanssa tyrniviljelmän Tervolaan 60 km Torniosta pohjoiseen. Hankkeen tarkoituksena on osoittaa, että luomutyrnin viljely on mahdollista myös Pohjois-Suomessa. Hanke tukee alueellista maatalousyrittäjyyttä tarjoamalla uuden vaihtoehtoisen viljelykasvin, joka voi luoda tulevaisuudessa uusia liiketoimintamahdollisuuksia.

Viljelyn kehitys

Ensimmäiset tyrnipensaat istutettiin vuonna 2019, ja ensimmäinen sato saatiin vuonna 2022. Jo ensimmäinen sato yllätti suuruudella ja sadot ovat kasvaneet vuosi vuodelta, samaan tahtiin tyrnipensaiden vahvistuessa. Viljelmällä kasvaa tyrnilajikkeista Tytti ja Terhi. Koska tyrni on kaksikotinen kasvi, viljelmälle tarvitaan myös pölyttäjä eli ns. uros tyrni. Pölytyksestä viljelmällä huolehtii Tarmo-lajike.

Oma viljelmä mahdollistaa Aromtechille myös öljyn koostumukseen ja kehittymiseen liittyvän tutkimuksen kasvukauden aikana. Tätä tietoa pystytään hyödyntämään raaka-aineiden toimitusketjun laadunhallinnassa.

Kotimaista jalostusta ja hyödyntämistä

Ensimmäisten satovuosien aikana on keskitytty erityisesti korjuutekniikan kehittämiseen sekä sadon käsittelyn koneellistamiseen. Jotta tyrnisato saataisiin hyödynnettyä kokonaan myös jalostusketjua on kehitetty. Tyrnimarjat puristetaan nyt Pohjanmaalla mehuksi, ja mehu hyödynnetään edelleen suomalaisissa elintarvikkeissa. Mehupuristuksen sivutuotteina syntyvät tyrnin siemenet ja puristekakku käytetään Aromtechin tehtaalla laadukkaan tyrniöljyn valmistukseen.

Koulutusta ja tulevaisuuden näkymiä Suomessa

Vuoden 2025 aikana järjestetään koulutustilaisuuksia tyrninviljelystä Pohjois-Suomessa. Tavoitteena on jakaa tietoa ja edistää tyrninviljelyn mahdollisuuksia alueella.

Jotta kotimaisen ravintolisän raaka-aineet saataisiin kokonaan Suomesta, tarvittaisiin noin 250 vastaavaa tyrnin luomuviljelmää. Tämä tarkoittaa noin 1000 jalkapallokentän kokoista viljelypinta-alaa. Lisäksi tarvittaisiin tyrnimehuvalmistukseen keskittynyt tehdas, joka tuottaa arviolta 700 tonnia tyrnimehua vuodessa ja pystyy myymään sen kansainvälisille markkinoille.

Tämä pilottihanke kuitenkin osoittaa, että tyrni on lupaava viljelykasvi myös pohjoisessa ja voi luoda tulevaisuudessa uusia liiketoimintamahdollisuuksia.

Tutustu tuotteisiin

Omega7 limakalvoille

Omega7 silmille

Omega7 iholle