Tyrniöljytuotteita myydään yli 20:ssä eri maassa.

Tiesitkö tämän tyrnistä?

Tyrnin parantavaan voimaan uskotaan niin kansanlääkinnässä kuin lääke- ja kosmetiikkateollisuudessakin. Helmen muotoinen supermarja sisältää yli 200 bioaktiivista yhdistettä.

Tyrnilajeja on todettu löytyvän seitsemän, joista levinnein on Hippophae rhamnoides. Tyrni on ankarien olosuhteiden marja ja kaipaa runsaasti valoa selvitäkseen. Tyrni oli ensimmäisiä kasveja Suomessa, jotka valtasivat alaa mannerjään vetäydyttyä jääkauden jälkeen. Tyrni asettui Pohjanlahden tuulen tuivertamille rannoille ja Ahvenanmaan länsiosiin.

Tyrnin sisältämiä luonnollisia vitamiineja, antioksidantteja, välttämättömiä rasvahappoja ja kasvisteroleja on tutkittu paljon. Tyrnimarja on erikoislaatuinen siinä suhteessa, että sekä sen siemenet että hedelmäliha sisältävät öljyä.

Tyrni on tullut suomalaisille tutuksi erikoisen makunsa ja rikkaan vitamiinisisältönsä ansiosta. Tyrnimarjan vaikuttavat aineet voi jakaa kolmeen osaan. Niistä arvokkain on siemenestä puristettu tyrniöljy. Sen hyötyjä on vaikea saada vain marjaa syömällä, sillä siemen jää normaalikäytössä hyödyntämättä. Tyrnin vesiliukoisilla osilla on kiistatta myös hyvää tekevä vaikutus, ei vähiten arvokkaiden flavonolien ja  marjan korkean C-vitamiinipitoisuuden ansiosta.

Kansanlääkinnässä tyrnillä on hoidettu keripukkia ja ripulia. Kasvin lehtiä ja kukkia on käytetty ihottumarohtona ja siemeniä ummetukseen.

Tyrnimarjan terveysvaikutukset on tunnettu aasialaisessa lääketieteessä jo yli 1000 vuotta. Muinaiset tiibetiläiset hyödynsivät tyrniä muun muassa gynekologisiin tauteihin, kuumeeseen ja kasvaimiin. Kiinalaisessa lääketieteessä tyrniä on käytetty muun muassa ruuansulatusvaivoihin, yskään ja kiputiloihin.

Tyrniöljyn sanotaan lievittävän kipua, nopeuttavan haavojen paranemista ja sopivan vatsa- ja pohjukaissuolihaavan hoitoon. Öljyn uskotaan alentavan veren kolesterolipitoisuutta ja edistävän rasva- ja valkuaisaineenvaihduntaa. Monia kansanperinteen uskomuksia on voitu todistaa paikkansapitäviksi tutkimuksin.

Tyrnin flavonoideilla on kansainvälisten tieteellisten tutkimusten mukaan suotuisa vaikutus sydämen ja verenkiertoelimistön terveydelle ja toiminnalle. Tyrnin flavonoidien on todettu ylläpitävän sydänlihaksen terveyttä eri tavoin. Ne muun muassa edistävät sydämen verenkiertoa, kun niitä nautitaan ravinnon ohella. Tyrniflavonoidien kyky siepata vapaita radikaaleja voi suojata sydänlihaksen soluja stressitilanteissa.

Kosmetiikkateollisuus käyttää tyrniöljyä, koska sen sisältämät rasvahapot aktivoivat solujen uudistumista, vahvistavat ihon rakennetta, ylläpitävät ihon kimmoisuutta ja suojaavat aktiivisesti happiradikaaleilta. Tyrniöljy suojelee ihoa auringon vahingoittavalta vaikutukselta ja auttaa myös auringon polttamaa ihoa.

Tyrnin käytöstä terveyden edistämisessä on oltu viime vuosina Suomen lisäksi kiinnostuneita myös muun muassa Saksassa, Kanadassa ja Venäjällä.